Arriva 3032, West-Terschelling, Burg. Van Heusdenweg, 31 maart 2017, foto: Hendrik Cupido


Zoals ik in de vorige aflevering al vertelde is het openbaar vervoer op Terschelling per 1 januari 2017 elektrisch gaan rijden. Daartoe waren in december 2016 als vijf enkele elektrische bussen van het fabricaat VDL te Roeselare op het eiland gearriveerd met de nummers 3012-3016.
Op 10 januari 2017 ging ook op de Waddeneilanden het gebruik van de
ov-chip van start en daarmee zijn deze overzeese gebiedsdelen gelijk aan de rest van Nederland. Voor Terschelling betekende dit dat het speciale tarief voor de commerciële nachtbus verdween.

 

Op 24 maart 2017 arriveerde de twee gelede elektrische bussen op het eiland van dezelfde fabriek als de enkele wagens. De Terschellingse bussen hebben de parknummer 3031 en 3032. In tegenstelling tot de enkele bussen reden deze gelede exemplaren op eigen kracht vanaf de boot naar de garage in Midsland. Ze waren echter nog niet voorzien van kentekens en mochten de weg nog niet op; daarom werd deze rit op voorlopige kentekens uitgevoerd.

 

Op Terschelling stond echter op 1 april de jaarlijkse grootscheepse wandeltocht Fjoertoer voor de deur, waarbij Arriva een grote rol speelt in het vervoer van de deelnemers naar de diverse startpunten. De gelede bussen waren net op tijd gereed om bij deze krachtmeting hun aandeel te leveren.

 

Zoals bij elk nieuwe type vervoer ondervindt ook Arriva Terschelling af een toe kleine moeilijkheden, maar die worden telkens overwonnen. VDL stond geruime tijd op het eiland paraat met een servicewagen en men had altijd nog de dieselbussen achter de hand. De 232, 234, 556 en 557 staan voorlopig geparkeerd op het Bedrijventerrein op West. De oude 555 wordt soms ingezet voor groepsvervoer. Integro 7164 is naar de wal gegaan om daar meer kilometers te maken dan op het eiland. Daarvoor in de plaats kwam de 7171 naar het eiland.

 

Tot slot maak ik melding van het speciale vervoer in de nacht van 4 op 5 februari 2017. In de avond van 4 februari vond in de Ziggo Dome te Amsterdam een groots concert plaats van de eilandzanger Hessel, samen met zijn dochter Tess. Ruim 10.000 mensen uit heel Nederland bezochten deze happening, waaronder ook zo’n 1000 mensen van het eiland. Arriva Touring verzorgde het vervoer van Harlingen naar Amsterdam en terug. In de nacht vertrok om 2 uur een aparte veerboot terug naar Terschelling, waar Arriva met al het beschikbare materieel de mensen weer naar hun huis bracht.