Cupido 1, 1931, West-Terschelling, Brandarisplein, coll.T.D. Cupido


Cupido 1: GMC:


In 1929 schafte Ariën Cupido een weer een nieuwe bus aan, want het vervoer op het eiland begon toe te nemen en de eerste T-Ford raakte aan zijn eind.
Het werd een GMC met een carrosserie van Hainje uit Heerenveen. Hij was van een veel voorkomend carrosserietype, want in Friesland zag je in die tijd meer van dit soort autobussen. De Cupido 1 voldeed prima en staat op heel wat foto's. Bij zijn aflevering was de bus in de rode kleur geschilderd, maar later werd dat geel met zwart blijkens een aantekening in het Cupido-archief uit de tweede helft van de 30-er jaren van de 20e eeuw.
De (zwart-wit) foto’s uit die tijd zijn daar helaas onduidelijk over.
 
Tot in 1944 heeft Cupido ermee gereden, op het laatst zelfs met een gasgenerator. Daarvan zijn helaas geen foto's bekend, maar wel documentatie.
In het voorlaatste oorlogsjaar moest de wagen worden ingeleverd bij de bezetter en samen met Ford 8 (of 3, maar daarover in de aflevering over die wagen) moest men richting Bennebroek. Twee Cupido chauffeurs brachten de wagens naar die bestemming, maar terugkeren naar het eiland was moeilijk. Daarom gaf de bezetter toestemming om met de GMC terug te keren naar het eiland en daar moest de bus ter beschikking worden gesteld aan de commandant van het eiland.
Op zijn beurt moest hij de wagen afstaan aan een commandant et Leeuwarden en zo vertrok de GMC nu vanaf Terschelling, inmiddels zwaar gehavend. Hierna werd nimmer iets van dit voertuig vernomen.
Volgens teruggevonden documenten zou Cupido fl. 3800,- voor de bus krijgen, echter de praktijk leerde dat dit bedrag nimmer werd ontvangen. Na WO-2 zijn pogingen ondernomen om dit bedrag alsnog te vorderen, maar gelet op briefwisselingen en ook aantekeningen in de balans van later jaren, moest dit bedrag worden afgeschreven.

* onderstaande afbeeldingen zijn vrij voor privégebruik. Voor ander gebruik neem contact op.