Cupido 4, West-Terschelling, Havenplein, coll. T.D. Cupido


Cupido 4: Ford-Ypma:

In 1932 kwam er alweer een nieuwe bus bij de Autodienst Cupido als vervanger van een van de T-Ford’s. Ook nu was het een Ford, maar nu met een carrosserie van Ypma.
Over de juistheid van de naam Ypma wordt door kenners getwijfeld, aangezien dit bedrijf verder geheel onbekend is. Yntema wordt als meer als aannemelijk aanvaard.
Wie het weet mag het zeggen; ik baseer me op wp-lijsten die ik als in de jaren 70 van de 20e eeuw heb gekregen.
 
Deze bus kreeg het parknummer 4, een gegeven dat pas in lijsten uit WO-2 kon worden opgemaakt. In de archieven van Cupido zelf was hierover niets te vinden. Het was een 18-persoons bus en was in de blauwe kleur uitgevoerd. Volgens het Cupido archief was hoofdbekleding moquette en had hij een eigen gewicht van 2760 kg.
 
Over deze bus is minder bekend dan de GMC 1 en de Ford 8 en de latere Beers trambus.
Dat is ook te zien aan het aantal foto’s dat van deze bus is teruggevonden. In eerste instantie waren er maar 2 foto’s van dit voertuig bekend, maar in de laatste Jaren zijn her en der toch wat meer afbeeldingen boven water gekomen.
 
De bus heeft altijd rondgereden met het provinciaal nummer GZ-12754 en heeft geen B-nummer gekregen bij de overgang in 1942 van het eiland Terschelling van de provincie Noord-Holland naar Friesland. Aangezien de bus wel voorkomt in de opgave van 1941, maar niet meer in 1942 voorzien werd genoemd bij de omwisseling naar B-nummers, kan worden geconcludeerd dat de bus in 1942 is afgevoerd.
Over de reden van afvoer tasten we echter geheel in het duister. Leeftijd zal niet de reden zijn geweest, omdat zijn oudere soortgenoten (1 en 8) nog wel op Terschelling bleven. Daarom kan worden aangenomen dat de bus door de bezetter is gevorderd, maar daarover is helaas niets teruggevonden in welk archief dan ook.
 
Gelijk met de geschiedenis van deze bus laat ik ook de verplichte arbeid registratie zien die werd verlangd door de overheid. Ondernemer Aike Cupido heeft het invullen precies 2 dagen volgehouden.

* onderstaande afbeeldingen zijn vrij voor privégebruik. Voor ander gebruik neem contact op.