Cupido 1 22-11-1922, Hoorn (collectie TD Copido)


Cupido: T-Ford's (ab 1, 2, 3 en 5):

In 1922 schakelde Cupido over op gemotoriseerd vervoer door aanschaf van een T-Ford met een carrosserie van Jac. Met uit Alkmaar. 22 november van het genoemde jaar verscheen deze bus (ab 1) voor het eerst op het eiland en werd gelijk in dienst gesteld. De versterkingsdiensten van en naar de boot werden echter nog met de diligence uitgevoerd met mevrouw Aatje Cupido op de bok. Dat was uiteraard geen situatie die gehandhaafd kon blijven, omdat het verschil in snelheid niet in verhouding was.
Al spoedig werd in 1923 een soortgelijke T-Ford (ab 3) aangeschaft en Aatje werd de eerste vrouwelijke buschauffeur van ons land.
In 1925 verscheen er concurrentie in de vorm van een dienst vanaf Midsland. Die werd uitgevoerd door Joh. Huizinga, ook met en T-Ford – Goliath. Zijn bus had een gele kleur, in tegenstelling tot Cupido die een rode kleur voerde.
Wegens de toenemende vraag naar vervoer kwam er in 1927 een derde T-Ford bij Cupido (ab 3) in dienst, dit keer een Goliath, dezelfde uitvoering als de concurrent.
De onderneming van Huizinga floreerde echter niet – hij kreeg geen gemeentelijke subsidie, in tegenstelling tot Cupido – en zijn bus ging in 1928 naar Cupido (ab 5). Nadien zijn er geen andere partijen geweest die daadwerkelijk een tweede busdienst wilden beginnen.
Wegens de kwaliteit van de eerste 2 T-Ford’s in relatie tot het wegdek uit die jaren werden deze twee autobussen in 1930 resp. 1931 buiten dienst gesteld, maar niet nadat er vervanging voor was gekomen. De twee Goliath’s gingen in 1933 resp. 1934 uit dienst.

* onderstaande afbeeldingen zijn vrij voor privégebruik. Voor ander gebruik neem contact op.