Cupido 3414 (of 3415 of 3416), West-Terschelling, Havenplein, 1965; coll. Museum Het Behouden Huys


NTM-huurbussen 3414-3416 (1965):

Het is in de vorige aflevering over de “Rechtse besturing” al aangegeven dat begin 1965 een drietal van die bussen afgevoerd moesten worden vanwege slechte kwaliteit. Het busbedrijf op Terschelling kwam daarom voor het komende zomerseizoen een even groot aantal bussen tekort. Goede raad was duur en Jelle Cupido wendde zich weer tot Maarse&Kroon. Dat bedrijf kreeg in 1965 wel nieuwe bussen, maar die waren voor de zomer (nog) niet beschikbaar en zodoende kon men op dat moment Cupido niet helpen.
In het verleden (1952) was er al eens eerder een bus van de NTM uit Heerenveen gehuurd geweest (zie aflevering 11) en daarom ging men daar te rade.
De NTM had gedurende de zomer wel bussen over; de meesten wagens waren namelijk in de winter nodig. Men kwam overeen dat er 3 Scania’s met Verheul carrosserie uit de 3400-serie beschikt kon voor de duur van 3 maanden.
Net voor de Pinksteren 1965 waren de 3414, 3415 en 3416 op het eiland gearriveerd en eind augustus vertrokken ze weer. Gedurende die periode werden ze ingezet voor alle diensten.
 
Van deze 3 bussen heb ik helaas zelf geen foto’s gemaakt, ondanks het feit dat ik toen al een fototoestel had. Mijn moeder sponsorde mij soms bij de aanschaf van fotorolletjes, maar ik mocht dan niet aan “flauwe kul” doen….. Een veerboot op de gevoelige plaat zetten kon nog net, maar bussen, neen dat was buiten discussie.
Gelukkig heb ik via het plaatselijke museum inmiddels één minder scherpe foto kunnen bemachtigen en ik doe regelmatige oproepen op ter zake doende sites om meer. Van een teruggekeerde bus heb ik ook 2 foto’s in Leeuwarden. Flauw is aan de zijkant nog te zien dat over het NTM-embleem een bord met het Cupido-logo gezeten heeft. Samen met een scan van mijn “simpele” spot op 6-6-1965 voeg ik e.e.a. bij deze aflevering.

* onderstaande afbeeldingen zijn vrij voor privégebruik. Voor ander gebruik neem contact op.